Eerste sorteerinstallatie in China

Niet alleen in Nederland, ook in China worden grondstoffen en (bouw)grond steeds duurder. Daardoor neemt de interesse voor het recyclen van materialen in China toe. In die ontwikkeling heeft Busschers een primeur; we hebben de allereerste sorteerinstallatie voor bouw- en sloopafval in het land geplaatst. Een eerste stap richting betere recycling in China.

Het traject

Het traject startte ongeveer 2 jaar geleden toen een delegatie van Jiangsu LVHE Environmental Technology Co bij Busschers op bezoek kwam. Toen begin 2017 de order daadwerkelijk binnenkwam konden de machines bij Busschers in Haaksbergen ontwikkeld en geproduceerd worden. In september 2017 werden de eerste containers met onderdelen geladen die richting China gingen. In december 2017 werd begonnen met de installatie van de sorteerinstallatie, die in mei 2018 succesvol werd opgeleverd. Inmiddels worden de nodige tonnen verwerkt over deze sorteerinstallatie.

Sorteerinstallatie

Een sorteerinstallatie wordt gebruikt om verschillende materialen van elkaar te scheiden. De sorteerinstallatie die we in China hebben gebouwd is bedoeld voor bouw- en sloopafval. Dit afval bestaat veelal uit zand, hout, puin, metaal, plastic en residu. Trommelzeven worden ingezet om materiaalstromen in verschillende fractiegroottes te scheiden. Daarnaast worden Windshifters ingezet om lichte materialen, zoals plastic en papier, uit de materiaalstroom te zuigen. Verder worden in verschillende stappen het hout en metaal uit de materiaalstroom gehaald. Uiteindelijk kunnen in de laatste stap door manuele of door robotscheiding de materialen gesorteerd worden.

De sorteerinstallatie die we in Changzhou, 300 km ten westen van Shanghai, hebben geplaatst kan ongeveer 80 ton afval per uur verwerken. De installatie is ongeveer 80 meter lang, 20 meter breed en 15 meter hoog en bestaat uit een 3D SorteerTrommel, flexdeck trommelzeef, windshifters, robotsorteerders, transportbanden, trechters en bijhorende constructie.

Op de foto’s de sorteerinstallatie in aanbouw. Laatste foto directeur Jarno Busschers met een delegatie van het Chinese bedrijf.