Bucky Ball

Op initiatief van de Twentse Ambassade Amsterdam presenteren kunstenares Bianca Leusink en wetenschapper Dave Blank tijdens het Amsterdam Light Festival het lichtkunstwerk Bucky Ball. Het kunstwerk wordt gebruikt om kunst en nanotechnologie uit Twente te promoten in het westen van het land. Het werk kreeg de naam ‘Get Connected’. De vorm van het kunstwerk is geïnspireerd op een vorm uit de nanotechnologie.

Busschers vertaalde het oorspronkelijke idee naar een 3D model en vervolgens naar een productietekening. Daarna werd het stalen geraamte gemaakt (klik voor foto), dat bestaat uit 60 bollen en 90 ribben (de buizen). Het hele geraamte is bevestigd aan een zeskante voetplaat, die in dit geval bevestigd is aan een ponton. Na het aflassen is het geraamte voorzien van een coating. Het kunstwerk is ongeveer 3 meter hoog en breed.

Een Bucky Ball lijkt het meest op een moderne voetbal, maar is in werkelijkheid 200 miljoen keer kleiner. De zesvlak panelen bevatten beelden uit de nanotechnologie van het UT onderzoeksinstituut MESA+, de vijfvlak panelen kunst van kunstenares Bianca Leusink.

Het kunstwerk is tijdens het Amsterdam Light Festival van 28 november 2015 t/m 17 januari 2016 te bewonderen in de Herengracht in Amsterdam.

Artikel in de Telegraaf (26-11-2015)

Artikel in Metro (26-11-2015)

Fotografie: Alexander Fianke